• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ustvarjalno umetniški bienala - Land Art
ORGANIZATOR: Kulturno društvo Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, Slovenija
KRAJ IZVEDBE: Domačija Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, Slovenija
KDAJ: 27. maj 2017, delavnica bo potekala od 12. do 20. ure. Prihod do 10. ure.
PRIJAVE NA: marjeta.basa@gmail.com do 25. maja 2017
Udeležba je brezplačna. Sodeluje lahko največ 20 ljudi (10 parov), zato ne odlašajte s prijavo.

Možnost prenočišča za udeležence iz drugih držav ali zelo oddaljenih krajev.

Za večino pripomočkov in orodja bo poskrbel organizator, če pa se vam doma valjajo materiali, ki bi jih želeli uporabiti pri svojih stvaritvah, jih prinesite s sabo. Ker živimo v sožitju z naravo, naj bodo materiali naravnega izvora. Ostalo bomo nabrali na samem prizorišču. Lahko prinesite tudi svoje orodje, če ga imate, da boste lažje uresničili svojo idejo.
Po končanem delu bomo pospravili orodje in zaključili dan ob prijetnem druženju.

Nekaj slik območja prizorišča:
ZEMELJSKA UMETNOST ALI LAND ART se je pojavila po letu 1960 v ZDA in kmalu nato tudi v Evropi. LandArt je izraz za delo z zemljo, ki ga je skoval Robert Smithson. Je ustvarjanje z naravnimi materiali v naravi.
Gre za zemeljsko umetnost oz. umetniško gibanje, kjer je umetniško delo neločljivo povezano s krajino. Prav tako je to oblika umetnosti, ki se ustvari v naravi z uporabo naravnih materialov, kot so zemlja, kamen (prodniki, skale, kamni), organski mediji (hlodi, veje, listje).

Uveljavila se je težnja po zbližanju umetnosti z naravo. Umetniki svoja dela ustvarjajo na prostem, včasih v odmaknjenih naravnih okoljih. Ker takšne stvaritve zaradi vremenskih vplivov niso obstojne, umetniki svoja dela dokumentirajo v obliki projektov s pomočjo fotografije in videa.
Umetniška dela so sestavljena iz dreves, kupov zemlje, kanalov, s peskom nasutih poti, ki delujejo kot linije v prostoru ....
Krajinsko umetnost je moč narediti tako, da se izbere prostor v naravi, ki ga lahko zapolnimo, dopolnimo ali preoblikujemo z izbranimi naravnimi materiali: kamni, lesom, vodo, travo, listi, skratka vsem, kar je moč najti v naravi.
Po končanem umetniškem ustvarjanju, umetnina v naravi tudi ostane … A ne za zmeraj, narava s svojimi pojavi vpliva na umetniško stvaritev, jo spreminja, preoblikuje ali tudi izbriše …
V osnovnem izhodišču pa zemeljska umetnost ne pomeni spreminjanja narave, nasprotno, spodbuja zavest o skrbi za okolje, družbeni odgovornosti in trajnostni naravnanosti. 
Za udeležence land-arta bo to edinstveno doživetje. Ustvarjali bodo v neokrnjeni naravi, na domačiji Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, z materiali, ki bodo na voljo na domačiji Baša, jih ponuja narava in materiali, ki niso škodljivi za naravo. Ustvarjali bodo objekte, inštalacije, lahko tudi skulpture. S tem bodo ustvarjalno posegali v naravo, brez da bi ji ob tem škodovali.
Pravila LandArta: Ekipe bo sestavljal par, ki bodo pred pričetkom dela izžrebale oštevilčena delovna mesta.  Ekipo bodo lahko sestavili udeleženci sami, v nasprotnem primeru jo bo določil organizator. Večina  naravnega materiala (veje, leseni nažagani trakovi, lubje, naravni strešniki, skale, kamni, manjša debla, vrvi, žaklovina, glina, žica, kovina, …),bo že pripravljenega (s tem pridobimo na času), nekaj si ga bodo poiskali sami.
Za sodelovanje na tem projektu ni potreben noben strokovni naziv, dovolj je ljubezen do narave, umetnosti in nekaj ročnih spretnosti.
Ker je projekt premierni, bo letos potekal samo en dan. V kolikor bo projekt uspel, bo v prihodnje potekal vsaj dva dni skupaj.
Sodelovanje je brezplačno.

Nekaj primerov krajinske umetnosti: