• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Sonce pomladi za našega Leona
Naša občina v mesecu maju že četrto leto na široko odpira vrata kulturi in jo preko dogodkov, pripravljenih v okviru Dnevov kulture v občini Ivančna Gorica, širi med ljudi. Eden izmed teh dogodkov se je zgodil tudi 12. maja, ko so se vrata ambruškega doma kulture na široko odprla pesmi in soncu. Soncu pomladi, kakor se je glasil naslov letnega koncerta, ki smo ga pevci MePZ Ambrus pripravili v sodelovanju z ostalimi domačimi glasbenimi sestavi in gosti iz ivanjške srednje šole. Koncerta, na katerem smo prepevali številnim poslušalcem, malce tudi sebi, predvsem pa njemu, našemu dragemu Leonu ...

Le kdo ga ne bi poznal. Pevec, prijatelj, sokrajan, bralec beril, glasbenik. Nasmejan fant, poln življenja, ki je s svojimi talenti obogatil že marsikatero prireditev v domačem kraju, tako v vlogi nastopajočega kot voditelja. Fant, ki je prav zares fant od fare. Čeprav tokrat ni prepeval z nami, je bil vseeno ves čas zraven, je ves čas zraven. V naših mislih, molitvah in željah, naj bo z njim vse dobro, naj se kmalu vrne med nas. Večer, kakršnega še ni bilo ... Ko smo vsi, tisti v dvorani in tisti na odru dihali z eno samo mislijo, nanj. Srčno odpete pesmi in zavedanje, da so ob lepi melodiji vselej še besede, ki nosijo globlji pomen, le slišati jih moramo.Leon je edini, ki se lahko pohvali, da je prepeval v vseh treh ambruških zborih – Mešanem in Otroškem, ki ju vodi Monika Hočevar, ter Moškem, ki deluje pod vodstvom Cirila Hočevarja. Na koncertnem odru so se tako predstavili vsi trije, navdušila pa je tudi Glasbena skupina Amabile. Kot gostje so se nam pridružili člani Mladinskega mešanega pevskega zbora Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, ki ga vodi Milan Jevnikar in v katerem je več let prepeval tudi Leon. Ubrano zborovsko petje so spremljali številni inšrumentalisti: Žiga in Danijela na klavirju, Marko, Maks in Ian na kitari, Manca na flavti ter Špela na klarinetu. Skrbno izbrane pesmi je v celoto prepletla Polona Hrovat, ki je v tercetu z Mašo in Špelo koncert tudi povezovala.

Večer, kakršnega v Ambrusu še ni bilo. Hvaležnost, ki nas prevzema ob spoznanju, da je življenje neizmerno dragoceno, da vse drugo na koncu sploh ni pomembno, saj štejeta le ljubezen in človeški stik. Sreča in hvaležnost za vsak nov mali čudež, ko na primer nekdo drugič v življenju sam zadiha ali zašepeta prvo besedo ali najde moč za dotik in objem. Zaupanje in vera, da sonce pomladi prihaja in bo zasijalo. Ko med nas ponovno pride le on.
Špela Zupančič, KD Ambrus