• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Park kulture
Na predvečer državnega praznika se v Ambrusu zadnjih 27 let praznuje tudi krajevni praznik, kjer ne manjka niti tradicionalni golaž. Letošnji praznik, ki se ga je udeležil tudi župan Občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad, je bil še posebej slovesen, saj je domače turistično društvo v sodelovanju s krajevno skupnostjo, domačimi kulturniki in gasilci pripravilo prireditev Doživimo vaško jedro.

Vsi, ki so prišli v Ambrus, so ambruško vaško jedro lahko tudi zares doživeli, v njem pa občudovali umetniške podvige domačih umetnikov, ki so jih predstavili pod skupnim imenom Ambruški park kulture. Ambruški park kulture sta slovesno odprla župan Občine Ivančna Gorica in predsednik KS Ambrus, gospod Stane Tekavčič. Gospod župan je bil nad videnim navdušen in je v govoru poudaril, da je nova pridobitev Ambrusa znova rezultat skupnega dela vseh krajanov za lepši in boljši svet .

V parku lahko vidimo razstavo skulptur z naslovom Življenje po življenju, kiparke in oblikovalke Marjete Baša, ki pripoveduje o minevanju in ponovni uporabi. Njeno delo je tudi inštalacija s polhovimi škatlami na divjem kostanju. Polhove škatle, stare in nove, različnih oblik, ki so jih darovali krajani, pričajo o tradiciji polhanja v Ambrusu. Na podpornem zidu pred župniščem je pod mentorstvom Marjete Baša nastal pisan mozaik keramičnih ploščic z odtisi dlani otrok, ki sporočajo, da so otroci naša prihodnost.

V odsluženi telefonski govorilnici, pod mogočnim kostanjem je Literarna skupina KD Ambrus uredila knjigobežnico. Posebnost te knjigobežnice pa ni samo njena pozicija, temveč tudi to, da je v celoti poslikana z motivi, ki so zelo značilni za ambruške vasi. Poslikave so delo ljubiteljske slikarke Pavle Jakopič, ki že vrsto let deluje tudi v okviru Likovne skupine KD Ambrus. Poslikave na knjigobežnici so kot ilustracije življenja v Ambrusu. Na njih lahko opazimo jurčke, polhe in pleteni košari, med katerima je tudi procka – pehar posebne oblike, ki ga najdemo le v naših krajih. V njej pečen krompir na žerjavici ni le kulinarična posebnost ambruških vasi, ampak večkrat predvsem razlog za druženje. Na poslikavah vidimo tudi vezice zobotrebcev ter lipo z zrelim cvetjem. Z nabiranjem in izdelovanjem naštetega so se nekateri prebivalci teh krajev preživljali vse tja do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Lipov cvet je poleg tega tudi znak ambruškega kulturnega društva.

S knjigobežnico se je Ambrus pridružil projektu ZKD občine Ivančna Gorica, Knjigobežnice in želi pripomoči, da naša občina ohrani naziv Branju prijazna občina. V ambruški knjigobežnici lahko preberemo tudi vrstice, ki vabijo ljudi, da knjigo prinesejo ali odnesejo.

Prinesi knjigo!
Sem polička, ki čaka na knjige,
ki s seboj nosijo smeh in solze,
ki pobožajo, prebujajo čute
in so z njimi ure minute.
Take, ki so tebi odprle nova obzorja,
te ponesle morda do vesolja
in želiš o njih pripovedovati od polja do polja.

Odnesi knjigo!
Sem knjiga, ki čaka, da jo odneseš.
Knjiga z zgodbo. Nekoga se je že dotaknila,
morda v njem sledi je pustila.
A vendar zgodba živi le, če jo prebereš.
Zato vzemi me s seboj,
daj moji zgodbi nov dom in o njej povej naprej.

Vse je opisano na novi tabli in bo zanimivo tudi za turiste, ki vse večkrat zavijejo v Ambrus. Na prireditvi, ki jo je spretno povezovala Špela Zupančič, so nastopili MePZ Ambrus, Glasbena skupina Amabile, predšolska in šolska skupina ambruških hiphop plesalk Plesne šole Guapa in Britofška Tončka. Vabimo vas, da obiščete našo vas in si ogledate naše stvaritve.
Polona Hrovat, KD Ambrus