• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
3. USTVARJALNO UMETNIŠKI BIENALE – LAND ART
ORGANIZATOR: Kulturno društvo Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, Slovenija 
KRAJ IZVEDBE: Domačija Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, Slovenija 
KDAJ: 12. junij 2021, delavnica bo potekala od 10. do 20. ure. Prihod do 9. ure. 
PRIJAVE na: marjeta.basa@gmail.com do 10. junija 2021 

Udeležba je brezplačna. Sodeluje lahko največ 20 ljudi (10 parov), zato ne odlašajte s prijavo. Za vse pripomočke in orodje bo poskrbel organizator, če pa se vam doma valjajo materiali, ki bi jih želeli uporabiti pri svojih stvaritvah, jih prinesite s sabo. Ker živimo v sožitju z naravo, naj bodo materiali naravnega izvora. Ostalo bomo nabrali na samem prizorišču. Lahko prinesite tudi svoje orodje, če ga imate, da boste lažje uresničili svojo idejo. 

Po končanem delu bomo pospravili orodje in zaključili dan ob prijetnem druženju.

Nekaj slik območja prizorišča:LAND ART ali ZEMELJSKA UMETNOST je izraz za ustvarjanje z naravi. Gre za umetnost, kjer je umetniško delo neločljivo povezano s krajino oz. s prostorom, v katerem živimo. Ker takšne stvaritve zaradi vremenskih vplivov niso obstojne, umetniki svoja dela dokumentirajo v obliki projektov s pomočjo fotografije in videa. 

Krajinsko umetnost se bomo tokrat zopet šli v naravi, kjer bomo zapolnili, dopolnili ali preoblikovali prostor domačije Baša. Letos bodo prevladovale barve - veliko se bo ustvarjalo s čopiči in barvami. Po končanem umetniškem ustvarjanju, bodo umetnine v naravi tudi ostale in krasile Ambruško forma vivo. A večina ne za zmeraj, narava s svojimi pojavi vpliva na umetniško stvaritev, jo spreminja, preoblikuje ali tudi izbriše ... 

Za udeležence land-arta bo to edinstveno doživetje. Ustvarjali bodo v neokrnjeni naravi, na domačiji Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, z materiali, ki bodo na voljo na domačiji Baša, jih ponuja narava in materiali, ki niso škodljivi za naravo. Ustvarjali bodo objekte, inštalacije, lahko tudi skulpture. S tem bodo ustvarjalno posegali v naravo, brez da bi ji ob tem škodovali. 

Začetniki LAND-ART-a v Sloveniji: 
Marko Pogačnik v Šempasu v 7o. letih in skupina OHO, http://www.pojmovnik.si/koncept/landart/, 
nekateri projekti/skulpture Forma viva v Kostanjevici iz hrastovega lesa, 
Grosuplje 2013 https://crnivran.wordpress.com/category/delavnice/, 
 Arboretum Volčji potok 2016, http://www.arboretum-vp.si/obiscite- nas/novice/mednarodna-razstava-land-art-slovenia 

Pravila LandArta: Ekipe bo sestavljal par (2 človeka), ki bodo pred pričetkom dela izžrebale oštevilčena delovna mesta. Ekipo bodo lahko sestavili udeleženci sami, v nasprotnem primeru jo določila organizator. Za sodelovanje na tem projektu ni potreben noben strokovni naziv, dovolj je ljubezen do narave, umetnosti, veselje do druženja in nekaj ročnih spretnosti. 

Sodelovanje je za udeležence brezplačno. 
Možna je organizacija prenočišča. 
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.