• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Teden ljubiteljske kulture in otroško likovno brbotanje v Ambrusu

Pavla Jakopič je v sodelovanju z Marjeto Baša v okviru Kulturnega društva Ambrus pripravila likovno delavnico za otroke. Ob praznovanju Jurčičevega leta je nastala prekrasna kamišibaj predstava iz Jurčičeve zgodbe Kozlovska sodba v Višnji Gori. V uvodu v delavnico in likovno ustvarjanje je mentorica vse udeležence nagovorila z vsebino delavnice ter jih na ta poseben in izviren način vpeljala v ustvarjanje prizorov iz Jurčičeve humoreske.

Kamišibaj je na ogled na spletni povezavi ZKD občine Ivančna Gorica: https://youtu.be/gsfUggZdHag

Objavil: Matej, dne: 03.11.2021
Vabilo

Lepo vabljeni na druženje z Jurčičevim junakom Krjavljem,

                ki bo v kulturnem domu Ambrus,

                 v soboto, 06.11.2021 ob 20:00.PREPROSTI LJUDJE, KI ZNATE BRATI IN POSLUŠATI.

Pridite na druženje, bomo kakšno rekli o Krjavlju, knjigah, življenju in veselju. Lahko prinesete knjigo, ki vam je ljuba. Mogoče najdete in navdušite bralnega prijatelja.


Objavil: Matej, dne: 03.11.2021
Likovna razstava 2021


Objavil: Matej, dne: 19.10.2021
Večer pod kozolcem
Turistično in Kulturno društvo Ambrus sta tudi letos organizirala tradicionalni Večer pod kozolcem. Dogodek je potekal 25. septembra, na igrišču v Ambrusu in je bil priložnost za srečanje ljubiteljev kulture. 

Večer smo pričeli nekoliko drugače kot po navadi. Namesto ličkanja koruze smo se preizkusili v izdelovanju zobotrebcev. Ob 19h smo se zbrali ob ognju in sprva prisluhnili domačinu Tonetu Hrovatu, ki nam je predstavil to staro obrt. Vse nas pa so že čakale tanke letvice, ki jih je bilo potrebno na obeh straneh obrezati. Najbolj zagnani obiskovalci so si takoj zavihali rokave, poprijeli za rzk, nožek za obrezovanje zobotrebcev, in se lotili dela. To je hitro minilo, saj sta ga tako kot nekoč spremljala dobra volja in pripovedovanje zgodb. 

 V nadaljevanju Večera pod kozolcem je sledil pogovor s kulturno ustvarjalko ter učiteljico slovenščine in geografije Natašo Rebec Lukšič. Gospa Rebec Lukšič je avtorica mnogih veznih tekstov in pesmi ter je obenem urednica šolskega časopisa Deteljica. Lani pa je v svojo zbirko literarnih del dodala še svoj čisto prvi roman. Pogovor z gostjo, ki sta ga vodili članici KD Ambrus, Maša Žnidaršič in Tanja Škufca, je bil izredno zanimiv. Gostja nam je povedala nekaj o samih začetkih svojega literarnega ustvarjanja in ustvarjanja na splošno. Posebno pozornost pa smo v tem večeru namenili literarnemu prvencu Ljubezen na tehtnici. Izšel je lani novembra in govori o življenjskih stiskah dveh najstnikov. Ob pogovoru smo od avtorice, gospe Rebec Lukšič, izvedeli veliko zanimivosti o nastajanju romana, njegovih glavnih junakih in o sporočilu romana. Med pogovorom pa smo prisluhnili še zvoku harmonike, na katero nam je izvrstno zaigral Benjamin Miklič. Pogovor smo zaključili s pogledom v prihodnost. Gospa Rebec Lukšič nam je zaupala, da je njeno naslednje delo že v nastajanju in da ima še veliko ustvarjalnih idej. Večer pod kozolcem nas vsako leto znova združuje v kulturi. Tako je bilo tudi letos, ko smo spoznali stare običaje in se sprehodili po literarnih poteh. Kultura nas spremlja na vsakem koraku, le za hip se moramo ustaviti, pa jo bomo videli. Že samo pristen, kulturen nasmeh lahko nekomu polepša dan, naša tehtnica pa se, kot pravi spremna beseda romana, »prevesi v dobro, boljše in najboljše.« Tanja Škufca, KD Ambrus

Objavil: Matej, dne: 19.10.2021
11. Otroški EX-Tempora keramike Ambrus 2021
Razpis 
 11. OTROŠKEGA EX-TEMPORA KERAMIKE AMBRUS 2021
 z naslovom »Med dvema stoloma« 

KDAJ: I. del: sobota, 18. september 2021, od 09. do 12. ure in
 II. del: nedelja, 19. september 2021, od 09. do 12. ure 

KJE: Kulturni dom Ambrus, Likovna učilnica, 1303 Zagradec 

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: Na projektu lahko sodelujejo otroci od 7. do 18. leta starosti iz vse Slovenije. Število udeležencev je omejeno na 16 zaradi izpolnjevanja navodil NIJZ. Za udeležbo na delavnici bo potrebno izpolnjevati vse pogoje NIJZ, ki bodo veljavni v času izvedbe delavnice. Po elektronski prijavi boste vsi udeleženci obveščeni o aktualnih epidemioloških NIJZ pogojih sodelovanja in udeležbe. 

OBRAZLOŽITEV TEME: Ker je letošnje leto posvečeno Josipu Jurčiču, smo za tematiko izbrali roman "Med dvema stoloma". Na I. delu bomo bomo pripravili vse dele, ki so potrebni, da bomo na II. delu našega srečanja vse te dele sestavili v skulpturo stola. Vsa dela bodo v letu 2022 postavljena na trajno razstavo na prostem v Parku kulture v Ambrusu.

PRIJAVNINA: Prispevek na posameznika za udeležbo na EX-temporu keramike je 10,00 EUR. Plačilo je možno: - na račun društva: KD Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, T.R. 02041-0013578059 NLB Ivančna Gorica, , sklic: EX-tempore 2021 ali - ob samem prihodu na EX-tempore. 

LIKOVNI MATERIAL IN IZVEDBA: Vse bomo delali ročno. Uporabili bomo glino in orodje za oblikovanje. 

ZAGOTOVITEV POGOJEV ZA DELO: Organizator EX-tempora zagotovi potreben material in vse delovne pripomočke, mentorje ter organizacijo razstave. Prav tako organizator zagotovi izvedbo izobraževanja v skladu z vsemi pogoji NIJZ. Udeleženci poskrbijo za primerno obleko, zaščito in prevoz ter vse aktualne epidemiološke pogoje NIJZ, ki bodo v veljavi za posameznikovo udeležbo na delavnici. 

STROKOVNO VODSTVO: Marjeta Baša – samostojna kulturna delavka PRIJAVE: marjeta.basa@gmail.com ali na GSM: 041/938558, najkasneje do četrtka, 16. septembra 2021.

Razpis, program in prijavnica se nahajajo v priponki.

Objavil: Matej, dne: 12.09.2021