• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ambrus znova prejel priznanje za 3. najlepše vaško jedro v Sloveniji.


Objavil: , dne: 27.10.2018
Storžek


Objavil: , dne: 26.10.2018
Ambrus
Ambrus je gručasta središča vas, ki leži v zahodnem delu Suhe krajine in na južnem pobočju Kamnega vrha ter spada v občino Ivančna Gorica. Površje naselja, ki ima približno 250 prebivalcev, je zakraselo, travniki in njive pa so urejeni v terase. V krajevno skupnost in župnijo poleg središčnega Ambrusa spadajo tudi Kal, Kamni Vrh, Brezovi Dol, Bakrc, Višnje in Primča vas.

Kraj se ponaša z lepotami narave na dosegu roke, urejenostjo vaškega jedra, predvsem pa s prijaznostjo ljudi, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč ter s tem sebi in drugim bogatiti življenje. Mnogi se tako že v mladih letih s sodelovanjem pri društvih in ostalih skupinah, ki delujejo v domačem kraju, odločajo soustvarjati pisan mozaik skupnosti. V Ambrusu je dejavno gasilsko, kulturno, turistično in športno društvo, Lovska družina Suha krajina ter krajevna organizacija Rdečega križa, ki se povezujejo med sabo in s krajevno skupnostjo, poleg tega pa tudi s podružnično šolo in župnijo. V letošnjem letu je PGD Ambrus praznovalo 110 let svojega delovanja, kulturno društvo obstaja več kot 25 let, športno društvo več kot 20 let. TD Ambrus je mlado, a prav tako uspešno, saj sodeluje pri različnih domačih dogodkih, poleg tega pa ima vidno vlogo pri urejenosti samega kraja, ki ga želi predstaviti tudi širšemu svetu.
 
Odraz medsebojnega, pogosto medgeneracijskega sodelovanja krajanov so številne kakovostne prireditve za otroke in odrasle – od koncertov, literarnih večerov, ustvarjalnih delavnic, gledaliških predstav in razstav do športnih in pohodniških dogodkov, sejmov ter prireditev, povezanih z ohranjanjem dediščine vasi, npr. polhanje, ličkanje koruze ... Poleg tega je bilo v kraju v zadnjih letih izpeljanih nekaj večjih projektov, med katere zagotovo sodijo izgradnja večnamenskega odra na šolskem igrišču, obnova kulturnega doma in šole ter postavitev novega evharističnega križa nad vasjo, ki je nadomestil starega, že dotrajanega. Prvi križ je bil na istem mestu postavljen kot spodbuda h krščanskemu življenju in kot spomin na drugi evharistični kongres za področje celotne Jugoslavije, ki je bi leta 1935 v Ljubljani. Od letošnjega poletja vaško jedro krasi tudi Ambruški park kulture, ki brez besed pripoveduje zgodbo o tem, kako močno so tukajšnji ljudje povezani med seboj. Park vključuje razstavo skulptur z naslovom Življenje po življenju in inštalacijo s škljoci za polhe, ki sta delo kiparke in oblikovalke Marjete Baša, ter pisan mozaik z odtisi dlani, ki je prav tako nastal pod njenim mentorstvom. Vse to dopolnjuje knjigobežnica, ki je s poslikavami ljubiteljske slikarke Pavle Jakopič kot živa ilustracija življenja v Ambrusu; prikazuje namreč značilne motive tukajšnjih krajev. Ambruški park kulture je plod medsebojnega dela ambruških umetnikov, članov TD Ambrus in vseh ostalih krajanov, ki srčno ljubijo svoj domači kraj. Le kdo ga ne bi? Ambrus je namreč pravi dom, saj nudi toplino in zavetje, s svojo prijetno domačnostjo pa navduši vsakogar, ki zavije skozenj.


Objavil: , dne: 26.10.2018
Razpis
8. OTROŠKI EX-TEMPORA KERAMIKE AMBRUS 2018,
z naslovom »Čebelice, čebelice...«

KDAJ: sobota, 20. oktober in nedelja, 21. oktober 2018 od 9. do 12. ure

KJE: Kulturni dom Ambrus

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: ni omejeno. Na projektu lahko sodelujejo otroci od 5. do 18. leta starosti. Če bo prijavljenih več otrok, bomo
zagotovili dodatne mentorje.

OBRAZLOŽITEV TEME: Izdelovali bomo čebele in čebelice iz gline, ki jih bomo kasneje umestili v prostor v središču Ambrusa.

PRIJAVNINA: Prispevek na posameznika za udeležbo na EX-temporu keramike je 10,00 EUR. Plačilo je možno na račun društva: KD Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, T.R. 02041-0013578059 NLB Ivančna Gorica, , sklic: EX-tempore 2018 ali ob samem prihodu na EX-tempore.

LIKOVNI MATERIAL IN IZVEDBA: Glinene svaljke bomo sestavljali v celoto. Za lepilo bomo uporabili glineno kašico.

ZAGOTOVITEV POGOJEV ZA DELO: organizator EX-tempora zagotovi malico, potreben material in vse delovne pripomočke, mentorje, pripravo in izvedbo umestitve v prostor (kar je všteto v prijavnino). Udeleženci poskrbijo za primerno obleko in prevoz.

STROKOVNO VODSTVO: Marjeta Baša – samostojna kulturna delavka

Objavil: , dne: 15.10.2018
Večer pod kozolcem
Vsi vemo, da z medsebojnim sodelovanjem lahko dosežemo veliko več, kot če smo sami, zato ni naključje, da v Ambrusu številne prireditve pripravljamo skupaj. Tako je bilo tudi v soboto 22. septembra, ko smo člani Literarne skupine Kulturnega duštva Ambrus in člani domačega turističnega društva pripravili prijeten večer. Večer ob druženju in pesmih ljubezni pod kozolcem na Štˈcnarjevem ranču.

Dogodek se je začel ob šestih zvečer, in sicer z ličkanjem koruze. Več kot dvajset se nas je zbralo, od najmlajših do starejših, in se zagnano spoprijelo z ogromno kopico koruznih storžev. Čeprav ji sprva ni bilo videti konca, je v prijateljskem vzdušju in ob spodbudnih sladkih darilcih, ki so se skrivala med koruzo, delo hitro minilo.
Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 27.10.2018