• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ustvarjalne delavnice

USTVARJALNE DELAVNICE Z GLINO za odrasle in otroke

ZGODOVINA

Z ustvarjalnimi delavnicami sem poskusno pričela v marcu 2007. Trajale so tri mesece. Odziv je bil zelo velik. Ljubitelji ročnih spretnosti so se udeleževali ustvarjalnih delavnic v Kulturnem domu Ambrus štirikrat na mesec po 2 uri, kjer so oblikovali izdelke iz gline v različnih tehnikah. Starostne omejitve ni bilo. V otroško skupino so se npr. vključevali otroci od 1. do 6. razreda. V skupini odraslih pa smo imeli vse ostale starosti – od 7. razreda OŠ pa vse tja do poznih 70.let. Ustvarjalci (iz KS Zagradec in KS Ambrus) so delovali v treh skupinah (2 odrasli in 1 otroška skupina) od 6 do 8 ljudi. Ob koncu trimesečnega obdobja smo izvedli piknik in prikaz tradicionalne peke gline v žaganju. Izdelke vseh treh skupin, ki so nastali v času ustvarjalnih delavnic, smo dali na ogled ob krajevnem prazniku Ambrus v prostorih OŠ Ambrus.

Zaradi tako velikega zanimanja po ustvarjanju z glino sem se odločila z ustvarjalnimi delavnicami nadaljevati tudi v prihodnje. Ves čas potekajo celo šolsko leto, od 1. oktobra do konca junija, v zgornjih prostorih Kulturnega doma v Ambrusu. Ob koncu šolskega leta, večinoma v maju, za vse člane ustvarjalnih delavnic, na svojem domu organiziram zaključni delovni piknik. Ob prijetnem druženju v naravi ustvarjamo z glino in pečemo izdelke na odprtem ognju.

V šolskem letu 2007/2008 smo ustvarjali v 4 skupinah (3 odrasle in 1 otroška skupina) 4x mesečno po 2 uri, saj so se nam pridružili ustvarjalci tudi iz Polževega, Krke, Ivančne Gorice… Skupno je v tem letu likovna sekcija štela 26 članov.

V šolskem letu 2008/2009 je likovna sekcija štela 27 članov. Z glino smo ustvarjali vsak ponedeljek, torek, sredo in četrtek. Delovali smo v treh odraslih in eni otroški skupini, 4x mesečno po 2 uri.

V šolskem letu 2009/2010 smo od oktobra do junija ustvarjali vsak ponedeljek, torek in sredo po dve šolski uri 4x mesečno. 32 članov likovne sekcije je delovalo v dveh odraslih in eni otroški skupini.

V letošnjem šolskem letu, torej 2010/2011, šteje likovna sekcija 20 članov. Gnetemo in oblikujemo glino vsak ponedeljek in torek po 3 šolske ure. Letošnja novost je, da ni posebne otroške skupine. Starejši otroci se priključujejo k odraslim večernim skupinam, kar s pedagoškega stališča sploh ni slabo.

SPLOŠNE INFORMACIJE

Delavnice so namenjene vsem ljubiteljem ročnih spretnosti, ki radi ustvarjajo z glino in drugimi naravnimi materiali. Udeleženci se spoznavajo z osnovami tehnologij keramike, izraznost z gravuro in barvnimi engobami.

Ustvarjalne delavnice vključujejo: spoznavanje z glino (različnimi vrstami gline), gnetenje gline, oblikovanje gline iz polnega volumna, kačasto keramiko, oblikovanje plošč različnih oblik z valjanjem, barvanje na glino, glaziranje, uporaba šablon in kalupov, osnove kiparjenja, servietna tehnika, izdelovanje čestitk, velikonočnih in novoletnih okraskov.

Program dela se prilagaja letnim časom, praznikom in drugim aktualnim dogodkom. Zaradi narave dela se nam lahko ljubitelji gline pridružijo kadarkoli med šolskim letom, ker je vsak izdelek svoja celota.

Vse izdelke, ki jih udeleženci ustvarjalnih delavnic naredijo, lahko odnašajo domov. Poudarek je tudi na terapevtski vrednosti oblikovanja iz gline – ustvarjanje spodbuja radost do življenja. Vse potrebščine in orodja priskrbi mentorica, prav tako material kot je glina, barve, glaziranje in žganje.

Kot mentorica likovne sekcije v KD Ambrus skrbim za organizacijo naslednjih prireditev:

Marec – obdaritev mamic ob proslavi za materinski dan v Ambrusu (darila pripravimo iz gline na ustvarjalnih delavnicah od leta 2007 naprej)

April - velikonočni bazar in razstava pirhov ter ostalih velikonočnih dobrot, od leta 2009 naprej

Junij – skupinska razstava v OŠ Ambrus ob prireditvi krajevnega praznika (plod dela na delavnicah skozi vse leto, od leta 2007 naprej)

November - otroški EX-TEMPORE keramike. 20. in 21. novembra 2010 smo prvič razpisali dvodnevno kiparsko delavnico za otroke osnovnih in srednjih šol občin Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica in Žužemberk. Udeležilo se je 10 otrok iz OŠ Ambrus, OŠ Krka in OŠ Grosuplje. Letošnja tematika je bila »Radi živimo v ohranjeni naravi«

December – božični bazar pred župniščem v Ambrusu (predstavijo se ustvarjalci z delavnic ter ostali rokodelci iz KS Ambrus, od leta 2008 naprej),

Razstava del iz OTROŠKEGA EX-TEMPORA AMBRUS,

Sodelovanje na razpisu »bienala otroške keramike Terra mystica«, ki ga vsako drugo leto organizira Društvo likovnih pedagogov Primorja. Prvič smo z otroškimi keramičnimi deli sodelovali v letu 2009.

Sodelovanje z ostalimi v obliki otroških delavnic z glino:

- Tehnični dnevi na osnovnih šolah

- Ustvarjalne delavnice za otroke (izdelovanje pustnih mask) na pustni prireditvi v Ivančni Gorici

- Ustvarjalne delavnice z glino za otroke – farni dan v Ambrusu

LASTNA PREDSTAVITEV:

MARJETA BAŠA

Samostojna ustvarjalka v kulturi

KIPARKA IN OBLIKOVALKA UNIKATNE KERAMIKE

Naslov: Kal 16, 1303 Zagradec

GSM: 041/938-558

e-mail: marjeta.basa@gmail.com

Rojena sem leta 1962 v Kranju. Krajanka Ambrusa sem postala marca 2002. S keramiko se ukvarjam od leta 2004. Svoje znanje izpopolnjujem na številnih tečajih, predavanjih in delavnicah doma in v tujini. Sem tudi aktivna članica Društva lončarjev in keramikov Slovenije in Društva likovnikov Ljubljana.

Moje ustvarjalno delo obsega tri sklope:

- Ustvarjalne delavnice, kiparske kolonije in tečaji z glino,

- Kiparjenje in sodelovanje na razstavah doma in v tujini,

- Lončarski izdelki in unikatna keramika (tudi po naročilu) ter prodaja le teh