• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Plesna Skupina

PLESNA ŠOLA GUAPA


V KD AMBRUS

 

Plesna šola Guapa deluje pod okriljem koreografinje Maje Pirc, ki je šolo ustanovila leta 2003 na Muljavi in v Ambrusu. S pomočjo kulturnih društev Ambrus in Muljava se je kasneje razširila na Krko, v Ivančno Gorico ter v Šentvid pri Stični. Na začetku je plesna šola štela približno 50 plesalcev, sedaj pa jih je v Guapi pleše 101 plesalec. V prvem obdobju smo pripravili le eno predstavo v lastni režiji, nastopali pa smo tudi v sodelovanju z društvi in šolami. Po petih letih delovanja se lahko pohvalimo s štirimi predstavami v lastni režiji ter številnimi nastopi.

 

Ustanoviteljica, koreografinja in plesna učiteljica Maja Pirc živi s plesom že skoraj celo življenje, saj se je s plesom spoznala že leta 1984, pri 4 letih. Pričelo se je v Kazini, kjer je preplesala vso rosno mladost in otroštvo. Nato je v Boleru trenirala in tudi tekmovala v latinsko ameriških plesih, vse dokler je ni prevzel jazz. Kasneje je trenirala jazz in leta 2004 skupaj s skupino osvojila 3.mesto na evropskem prvenstvu. Istega leta je prvič obiskala plesno šolo Pine apple school v Londonu. Od takrat redno obiskuje plesne šole v tujini (Pariz, London) ter plesne delavnice in kampuse, kjer se izobražuje s tujimi svetovno znanimi koreografi. Leta 2004 je 4 mesece preživela na Fuerteventuri (Kanarski otoki), kjer je v hotelu Paraiso playa nastopala in koreografirala plesne predstave in mjuzikle. Nato se je posvetila svoji plesni šoli in jo do danes zelo razvila.   

 

Plesna šola Guapa deluje v dveh obdobjih v enem letu. Prvo obdobje traja od 1. januarja do 30. junija, drugo obdobje pa od 1. oktobra do 31. decembra.

 

Plesne vaje potekajo v KD Ambrus, v štirih različnih starostno omejenih skupinah (16 cicibanov, 12 mladincev, 7 starejših mladink in 4 članice). Cicibani imajo plesne vaje enkrat tedensko po eno šolsko uro, mladinci in starejše mladinke enkrat tedensko po dve šolski uri, članice pa dvakrat in tudi trikrat tedensko po dve celi uri.

 

Članska skupina iz Ambrusa sodeluje s člansko skupino iz Šentvida pri Stični, ki skupaj in posamezno predstavljajo plesno skupino Guapa, ki nastopa povsod po Sloveniji. Obe skupini skupaj štejeta deset plesalk, saj se jim večkrat pridruži tudi njihova koreografinja Maja.

 

Vse skupine sodelujejo na plesnih predstavah in produkcijah plesne šole Guapa, ki so organizirane v lastni režiji ter v sodelovanju s kulturnimi društvi Ambrus, Muljava in Krka. Le te so organizirane štirikrat letno: ob praznovanju rojstnega dne plesne šole Guapa, ob praznovanju božiča in novega leta, ob maškaradi in ob zaključku plesnega leta.

 

Vse plesne skupine redno sodelujejo na plesnih revijah. V letu 2005 so bile v Grosuplju, v letih 2006, 2007 in 2008 pa v Ivančni Gorici.

 

Plesni festival je plesna šola Guapa prvič obiskala junija 2007 v Piranu, dva tedna za tem pa je plesna skupina Guapa obiskala plesni kampus v Izoli. Tam so se plesalke teden dni skupaj s svetovno znanimi koreografi plesno izobraževale in nastopale.

 

Skupine plešejo tudi na ostalih krajevnih in občinskih prireditvah, kot so materinski dan, dan osamosvojitve, dan samostojnosti, …

 

Plesna skupina Guapa nastopa še na mnogih drugih prireditvah. Prisotna je  na vseh tekmah rokometnega kluba SVIŠ, državnem prvenstvu v karateju, kolesarskem maratonu, zabavnih večernih programih v Sava hotelih Bled (Park, Golf in Toplice), v Termah Zreče, Termah Dobrna, na porokah, rojstnodnevnih, novoletnih in drugih zabavah.

 

 

Pripravila: Maja Pirc                             


Program:

1. NEW YORK JAZZ ( čl. A )

2. TELL ME MORE ( m. A )

3. NEMOGOČA ( m.m. M )

4. NASMEJ SE ( m.m. M)

5. MAČEK MURI (cici A )

6. HIŠKO ZIDAMO ( cici A )

7. LIZA MISS PARIZA ( m.m. K )

8. ASTERIX ( m.m. K )

9. KOMAR ( m.m. Š )

10. VIŠJA SILA-ZELO NAGLAS ( m. Š )

11. PINK ( čl. Š )

12. BEGIN TO WONDER ( s.m. A )

13. PALAČINKE ( cici A )

14. ŽABA RADA BI KOPALKE ( cici A )

15. SLONI ( cici A )

16. THE ROOF IS ON FIRE ( s.m. A )

17. DELICIOUS ( s.m. K )

18. JANET-BEETHOVEN ( m. A )

19. MLADOST ( m.m. K )

20. BODY GROOVE ( m. K )

        21. LAST NIGHT ( čl. A in čl. Š )