• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Pevski zbori
Začetki moškega pevskega zbora segajo v maj leta 1991. Osem domačinov se je odločilo, da bodo svojo ljubezen do glasbe in petja ponesli dlje. Osnovali so skupino pod vodstvom Cirila Hočevarja, ki se je do konca leta 1993 na nastopih predstavljala kot Ambruški oktet. »Pred dvajsetimi leti, ko se je zbor začel ustanavljati, ni bilo tako kot danes kar samoumevno, kje bomo imeli vaje, kdo in kje bo organiziral nastope, kako bomo pridobivali kaj denarja iz občine,« začetke opisuje pevovodja Ciril Hočevar. Nastopali so na domačih slovesnostih in kmalu začeli nastopati tudi zunaj Ambrusa. Prvi tak nastop je bil v Taborski jami pri Grosupljem na občinski reviji manjših pevskih skupin. Od leta 1994 so bili poznani kot Moška vokalna skupina Ambrus, sčasoma pa so se preimenovali v Moški pevski zbor. Sodelovali so med drugim tudi na občinskih revijah pevskih zborov, od leta 1994 dalje pa tudi na Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Prvi koncert so pripravili aprila 1997, letni koncert, ki je postal tradicionalen, pa novembra 1999.

Zbor je leta 2000 prejel občinsko priznanje občine Ivančna Gorica. Svoje petje so predstavili tudi zunaj meja Slovenije, saj so dvakrat gostovali v pobrateni občini Hirschaid. Leto 2002 bo pevcem ostalo prav posebej v spominu, saj so tega leta posneli svojo prvo zgoščenko. Naslednje leto je bil zbor izbran na medobmočno revijo odraslih pevskih zborov.

Ob 15-letnici delovanja so spomladi 2006 pripravili slavnostni koncert, ki so ga ponovili na Veliki planini. Prav Velika planina je v zadnjih letih postala njihova tradicionalna postojanka v poletnih mesecih. Pevci in pevke tako združijo prijetno s koristnim. Med svojim bivanjem na Veliki planini organizirajo koncert, za katerega pa jim ni treba delati reklame. Glas o njihovem koncertu se ob prihodu namreč tako hitro razširi med zbranimi na Veliki planini, da ga njim samim ni treba dodatno napovedovati. Glede na dober odziv je pričakovati, da se bo ta tradicija nadaljevala še dolgo.

Omeniti velja še en podatek. Moški zbor je konec leta 2009 zabeležil že svoj 400. nastop.

Po zgledu moškega zbora je bil osnovan tudi Mešani pevski zbor, ki prav tako deluje pod vodstvom Cirila Hočevarja. Njegova pot se je začela aprila 2002, v njem pa poje okoli 30 pevk in pevcev. Že v prvih mesecih delovanja so poželi uspeh. Uspehov pa s tem ni bilo konec, saj so bili dve leti kasneje izbrani tudi na regijsko tekmovanje.

Oba zbora se redno predstavljata na letnih koncertih, na katere velikokrat povabita tudi druge glasbene ustvarjalce. Leta 2008 je bilo še posebej zanimivo, saj se je predstavil domači glasbeni podmladek. Mladi instrumentalisti veliko obetajo in v prihodnosti si lahko obetamo še več glasbeno obarvanih dogodkov. Otroški pevski zbor s krajšimi presledki deluje že deset let. Vodila ga je Mateja Hočevar, ki ji je v zadnjem času na pomoč priskočila Monika Hočevar. »V zadnjih letih se je razvil tudi otroški pevski zbor, s katerim širimo in razvijamo glasbo tudi med mladimi, ki so prihodnost delovanja pevskih zborov,« pojasnjuje Monika. Zbor sestavljajo otroci iz Ambrusa in okoliških vasi. Prvič so se predstavili leta 2004 v okviru prireditve ob materinskem dnevu, v letu 2009 pa so sodelovali pri obhajilu in na letnem koncertu. Načrti z otroškim pevskim zborom so veliki. V letu 2010 se je tako začelo vnovično aktivnejše delovanje zbora, v upanju, da bomo kmalu lahko poročali o njegovih uspehih.

»Naslednje desetletje pa bo v znamenju menjav generacij, kar bo verjetno težko in odgovorno delo. Nedvomno pa bomo čez 20 let ponovno praznovali. Takrat se bomo mi, poslušalci in gledalci veselili dosežene ambruške kulture,« o prihodnosti pravi Hočevar.