• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Kako je v Ambrusu zadišalo po praznikih
Veseli december je za mnoge ljudi najlepši čas v letu – čas nestrpnega pričakovanja božične noči, izmenjevanja voščil, daril in toplih stiskov rok, radostnih pesmi ... V Ambrusu so takšno vzdušje pričarali tudi številni dogodki, ki so se v organizaciji domačih društev, še posebej kulturnega, zvrstili decembra in tako sklenili bogato leto 2017.

Lep začetek prazničnega meseca je bil Veseli literarni večer z Ivanom Sivcem, ki se je zgodil 2. decembra. Tako smo si v Ambrusu na predvečer Tega veselega dneva kulture, s katerim Slovenci obeležujemo rojstvo našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, priredili »Ta veseli večer kulture«. Gospod Sivec, ki je najbolj plodovit slovenski pisatelj in po Cobissu tudi med najbolj branimi avtorji, nas je tokrat obiskal že drugič in znova navdušil. Pripovedoval nam je o celjskih grofih in knezih, o svoji novi knjigi o Lojzetu Slaku Moje plošče so moje knjige in o Prijateljici v postelji, seveda pa brez pripovedovanja o Prešernu in njegovem življenju ni šlo. Pisatelj zna s svojim načinom resnično pritegniti, saj iz njegovega pripovedovanja veje pristnost, veselje do življenja in nemalokrat tudi hudomušnost. Prav zato večer z njim vedno hitro mine in je bil tudi tokrat ob petju Moškega pevskega zbora Ambrus in zvokih harmonike zares prešeren. 


Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 06.02.2018
Glasbena skupina Amabile na noge spravila celo ambruško dvorano
V soboto, 21. 10. 2017, smo bili v Ambrusu deležni izjemnega glasbenega dogodka – drugega samostojnega koncerta Glasbene skupine Amabile, ki deluje znotraj Kulturnega društva Ambrus. Dekleta so v dvorano domačega kulturnega doma privabila številne obiskovalce od blizu in daleč ter s svojim nastopom ponovno navdušila prav vse.Amabile je glasbeni izraz, ki pomeni ljubeznivo, nežno ter prijetno podajanje glasbe. Najbrž ni naključje, da je prav ta izraz dal ime zasedbi štirih mladih in nadarjenih deklet, ki sestavljajo Glasbeno skupino Amabile. Doživeta interpretacija pesmi, ki poslušalce vsakič znova nežno zanese v nek drug prostor in čas, je namreč tisto, kar odlikuje sestri Manco in Moniko Hočevar iz Ambrusa ter sestri Niko in Polono Škoda iz Zagradca. Vsaka od jih je odlična glasbenica, vendar jih to, da ustvarjajo skupaj, dela še močnejše in prepričljivejše. Dekleta srčno rada prepevajo, svoje pesmi pa rada popestrijo tudi z igranjem na različne inštrumente – violončelo, kitaro, klavir, prečno flavto, violino in kahon. Umetnice, ki v sedanji zasedbi delujejo šele drugo leto, a postajajo vse bolj prepoznavne, tako znotraj naše občine kot tudi izven nje, povezujeta velika ljubezen do glasbe in pristno prijateljstvo. Oboje je moč čutiti na vsakem njihovem nastopu in tistega jesenskega večera ni bilo nič drugače.
Na svojem drugem samostojnem koncertu v Ambrusu, ki so ga čez teden dni ponovile tudi v Žužemberku, so se nam članice Glasbene skupine Amabile predstavila s trinajstimi pesmimi, za katere je večino priredb napisala kar Monika Hočevar. Vsem dobro znane slovenske in tuje pesmi so v dovršeni izvedbi nadarjenih mladenk, ki so jim dodale lasten pečat, zvenele odlično. Dekleta so se z izbranimi, srčno zapetimi pesmimi, mladostno energijo in navdušejem ter pomenljivimi besedami, s katerimi so povezovala koncert, dotaknila vseh obiskovalcev in nas spravila na noge. Ponovno so nam pripravila nepozaben večer, ki je bil pravzaprav ena sama ljubezen in veselje do življenja. Večer, v katerem so nam podarila največ, kar lahko – del sebe. In sicer tako, kot sama najbolje znajo in je ljudem najbližje – skozi glasbo.

Špela Zupančič, KD Ambrus
(foto: Aleksander Bonifer)


Objavil: , dne: 11.12.2017
Pravljični večer


Objavil: , dne: 29.10.2017
AMABILE - 2. samostojni koncert


Objavil: , dne: 05.10.2017
Razpis: otroški EX-tempore keramike Ambrus 2017
Razpis 7. OTROŠKEGA EX-TEMPORA KERAMIKE AMBRUS 2017,
z naslovom
»MOZAIK SMO VSI MI«

KDAJ:  sobota, 21. oktober in nedelja, 22. oktober 2017, od 9. do 13. ure
KJE: Kulturni dom Ambrus

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: ni omejeno. Na projektu lahko sodelujejo otroci od 5. do 18. leta starosti. Če bo prijavljenih več otrok, bomo zagotovili dodatne mentorje.

OBRAZLOŽITEV TEME: Izdelovali bomo glinene plošče z odtisi rok, ki jih bomo kasneje umestili v prostor v središču Ambrusa.

PRIJAVNINA:
  Prispevek na posameznika za udeležbo na EX-temporu keramike  je 10,00 EUR.
Plačilo je možno:
-    na račun društva: KD Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, T.R. 02041-0013578059 NLB Ivančna Gorica, , sklic: EX-tempore 2017 ali
-    ob samem prihodu na EX-tempore.

Podrobnosti razpisa, programa in prijavnica se nahajajo v priponki.Objavil: , dne: 03.10.2017