• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Razstava na prostem umetnice Pavle Jakopič
V soboto popoldne, 21. maja 2016, smo se na Starini pri Ambrusu zbrali številni ljubitelji likovnih umetnin. Umetnica Pavla Jakopič Pav'lca je na vrtu svoje domačije postavila že svojo drugo samostojno likovno razstavo.

Pavla Jakopič Pav'lca se je rodila v vasi Čadraže pri Šentjerneju. Že kot majhno dekletce se je navdušila nad ustvarjanjem, še posebej nad risanjem, ki je postalo njena velika ljubezen za vse življenje. Pot jo je kasneje zanesla v Ljubljano, kjer je spoznala svojega moža Vlada. Srečno naključje ju je nekoč pripeljalo na Starinarjevo domačijo  ̶  prelep košček skrivnostne, a opojne suhokranjske zemlje  ̶ , ki sta ga kmalu posvojila in jima je sprva predstavljal le prostor za oddih, po upokojitvi pa je postal njun čisto pravi dom.

Vedno nasmejana Pav'lca je vsestranska umetnica  ̶  recitatorka, pevka v MePZ Ambrus, predvsem pa likovnica. Znanje slikarskih tehnik je pridobila in nadgradila na Univerzi za tretje življenjsko obdobje pri akademskem slikarju Todorčeu Antanasovu. Razstava olj na platnu in akvarelov, ki jo je slikarka v Tednu ljubiteljske kulture pripravila v sodelovanju s Kulturnim društvom Ambrus, je bila že njena druga samostojna razstava; prvič je razstavljala pred petimi leti. V kratkem kulturnem programu ob odprtju razstave je številne obiskovalce nagovorila Polona Hrovat in orisala umetničino pot. Pav'lca nas je z deklamacijo pesmi dolenjskega pesnika Severina Šalija spomnila na lepote ljube reke Krke, ki ji je vedno znova vir likovnega navdiha. Zasanjane melodije violončela, na katerega je muzicirala Monika Hočevar, so bile odlična spremljava razstavljenim Pavličinim umetninam  ̶  razkošnemu blagozvočju upodobljenih krajin, cvetja, ljudi in živali.

Likovna razstava umetnice Pavle Jakopič Pav'lce je bila izredno lep dogodek. Verjamem, da bo umetnica čez kakšno leto v cvetočem, s soncem obsijanem Jakopičevem vrtu ponovno razprostrla platna in nas očarala.

Špela Zupančič


Objavil: Matej, dne: 28.05.2016
LIKOVNA RAZSTAVA NA PROSTEM


- olje na platnu in akvarel -
Pavla Jakopič - Pavl'ca
21. maja 2016, ob 17. uri
na Starini pri Ambrusu

To bo 2. samostojna razstava umetnice Pavle Jakopič Pavl'ce, ki je vsestranska umetnica že vse življenje. V zadnjem obdobju, od upokojitve in preselitve v Suho krajino dalje, pa se je bolj posvetila  likovnemu ustvarjanju. Znanje slikarskih tehnik je pridobila na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, pri akademskem slikarju Todorčeu Antanasovu. Navdih za likovno ustvarjanje išče in najde na vseh svojih poteh, v naravi in med ljudmi.

Objavil: Matej, dne: 12.05.2016
Družinska ustvarjalnica z glino 2016
SOBOTA, 21. MAJ 2016, od 10. do 12. ure
Kulturni dom Ambrus

DRUŽINSKA USTVARJALNICA – SKUPAJ ZMOREMO VEČ
Otroci bodo v tednu družine skupaj s starši ustvarjali z glino. S tem projektom želimo, da bi starši in otroci prostore umetnosti prepoznali kot prostore kakovostnega in predvsem skupnega preživljanja prostega časa. Iz gline bomo izdelali vrč oz. posodo za vodo.

Projekt delno financira občina Ivančna Gorica in Kulturno društvo Ambrus.

Slika1


Prispevek na udeleženca je 1€. Predhodna prijava ni potrebna.
Ustvarjalnico bo vodila Marjeta Baša, unikatna oblikovalka.

VABLJENI !

Objavil: Matej, dne: 08.05.2016
MoPZ PRAZNUJE

Moški pevski zbor Ambrus praznuje 25 let svojega prepevanja.

Slavnostni koncert bo v soboto, 14. maja 2016, ob 19.30 uri v kulturnem domu v Ambrusu.

Vabimo Vas, da preživite z nami prijeten in vesel glasbeni večer.


Objavil: Matej, dne: 06.05.2016
Pustno rajanje v Ambrusu
Ob pustu je v Ambrusu še posebej veselo. Tako je bilo tudi letos, ko smo se na pustno soboto, 6. 2. 2016, v kulturnem domu v Ambrusu zbrale maškare iz okoliških vasi in skupaj zarajale.

Pustovanja se je udeležila kopica otrok  ̶  majhnih, malo večjih in tistih, ki so otroci le še po srcu in duši. Z nami so bile čebelice, pikapolonice, klovni in klovnese, indijančki in princese, lepotice in superjunaki ter številne druge izvirne maškare. Skupaj smo prepevali in klepetali, drobili plesne korake ter se vmes posladkali še s slastnimi pustnimi krofi. Otroci so še posebej uživali ob različnih igrah  ̶  pihali in pokali so balone, tekmovali so v tem, kdo najhitreje zasede prosti stol, ko glasba preneha igrati, najmlajši pa so tekli na stopalih svojih staršev. Vrhunec večera je bila zagotovo izbira najlepših in najzanimivejših mask. Pustne šeme so se nam najprej s krajšo točko predstavile na odru, komisija pa je zbrala kar šest najizvirnejših.

Pustno popoldne v družbi nasmejanih pustnih obrazov, polnih energije in norčij, je hitro minilo in se prelevilo v večer. Razigrane maškare so »po mišje« zabavale članice KD Ambrus, za glasbo je, tako kot se spodobi, poskrbel miškolin, manjkal pa ni niti naš zvesti fotograf. Veseli smo, da smo s pustnim rajanjem polepšali dan marsikateremu otroškemu čudežu.

Špela Zupančič

Objavil: Matej, dne: 06.04.2016