• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Komedija: Sluga dveh gospodarjev
Gledališka skupina Drzne in lepi vas vabi na komedijo: Sluga dveh gospodarjev.

v nedeljo, 8. 10. 2017, ob 18. uri,
v Kulturnem domu Ambrus.

Po zaroki med hčerko skopuškega trgovca Pantaloneja in sinom dr. Lombardija razburka mirno življenje vrnitev njenega nekdanjega zaročenca in njegovega sluge Truffaldina.
Nekdanji zaročenec je le v moškega preoblečena Beatrice, ki želi po bratovi smrti izterjati denar, zviti, večno lačni sluga pa izkoristi situacijo in začne na skrivaj služiti tudi Torinčanu Florindu Aretusiju, ki se pred roko pravice in v iskanju ljubljene Beatrice zateče v Benetke.
Truffaldino nekaj časa uspešno streže obema gospodarjema, ki celo prenočujeta v isti krčmi...dokler Truffaldino ne začne delati napak, zaradi katerih postane zabavno ...

Režija: Aleksander Bako
Igrajo:
TRUFALDINO: Žan Pajk
BRIGELA: Katja Lampret
ROSAURA: Lucija Žerovnik
LOMBARDI: Klemen Ceglar
BEATRICE: Nina Hauptman
SILVIO: Urh Pirc
FLORINDO: Miha Rogelj
PANTALONE: Peter B. Šekoranja
SMERALDINA: Neža Kralj
LUČ in VIDEO: Robert Dragan, Aleš Tomažin
GLASBENA SPREMLJAVA: Tina Žerovnik

PREVOD: Vesna CelarcObjavil: , dne: 03.10.2017
Nasmeh na obrazu in radost v očeh na Poletnih delavnicah v Ambrusu
Kulturno društvo Ambrus vsako leto pripravi več zanimivih dogodkov za otroke in mladino. Eden od njih so vsekakor tudi že tradicionalne Poletne delavnice in varstvo za otroke, ki so letos potekale od 17. do 21. julija pri lovski koči Ratenca v bližini Ambrusa. Tudi tokrat so odlično uspele.

V ponedeljek zjutraj smo nestrpno pričakovali, kdo vse se nam bo pridružil. Prišlo je 51 radoživih otrok, majhnih in malo večjih, večinoma iz Ambrusa in okolice, nekaj pa tudi od drugod. Krasna in mirna lokacija v osrčju Ratence je bila kot nalašč za tematiko letošnjih Delavnic – GOZDA, seveda –, v povezavi s katero so se skozi ves počitniški teden odvijale različne dejavnosti. Otroci so bili razdeljeni v pet skupin, ki so že prvo dopoldne dobile zanimiva imena – od najmlajših Medvedkov, Dihurčkov, Lenih gob, Gozdnega zraka pa do najstarejših Prašʾčev. Za vsako od skupin, katerih predstavitve so bile prav tako zabavne kot sama poimenovanja, sta skrbela po dva animatorja in skupaj z otroki obiskovala posamezne aktivnosti.


Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 28.09.2017
Ambruška mularija je #
Članice in člani Otroške dramske skupine KD Ambrus so tudi v letošnjem letu postregli z avtorsko odrsko mojstrovino. Nanjo so nas v ambruški kulturni dom v okviru Dnevov kulture v občini Ivančna Gorica povabili v nedeljo, 28. 5. 2017. 

Skozi vse leto so se ambruški najstniki srečevali ob odru in na njem ter preigravali različne situacije, se urili v igralskih spretnostih in negovali ter nadgrajevali svoje talente. Pod mentorstvom Maje Tratar so nazadnje ustvarili gledališko poslastico z ravno prav sodobnega pridiha. Maša Žnidaršič, Anja Tomšič, Nika Miklič, Martin Bradač, Jernej Miklič, Mark Zore, Gregor Perko, Žan Strmec, Mark in Žan Hren so vsak posebej napisali ter na oder postavili svojo lastno zgodbo. 

Kot pisci, scenaristi, režiserji in igralci so skupaj pripravili preplet mladostniških zgodb, ki so se brez izjeme dotaknile ter izvabljale smeh, komentarje in nekatere vzpodbudile tudi nekaj globljih misli. # mularija je naslov, ki lahko pove veliko ali nič. Zgodbe igralcev so povedale veliko, bile so iskrene, mladostniške in blizu vsem, njim ter tistim, ki še nismo in morda nikoli ne bomo pozabili na svoje najstniške dni. Mladi igralci iz leta v leto napredujejo in to je dokaz, da so tedenska srečanja pravi način ter zagotovilo, da bo v soju ambruških odrskih luči zaživelo še mnogo likov in gotovo zasijala tudi kakšna zvezda.Polona Hrovat, KD Ambrus


Objavil: , dne: 27.06.2017
Ko moj kraj zaživi na slikarskem platnu
Letošnji teden ljubiteljske kulture je v kraje ivanške občine prinesel številne raznolike dogodke. Eden izmed še posebej umetniških je potekal tudi v Ambrusu, in sicer v soboto, 20. maja. Domače kulturno društvo in ljubiteljska slikarka Pavla Jakopič sta namreč pripravila likovno delavnico za otroke in odrasle z naslovom Moj kraj.

Likovna učilnica v ambruškem kulturnem domu je bila tisto majsko dopoldne kot nalašč za skupino petnajstih slikarskih navdušencev, ki so se udeležili likovne delavnice. Ta delavnica pa ni bila kar tako, saj jo je vodila Pavla Jakopič, ljubiteljska slikarka, ki je ljubezen do barve in čopiča začutila že v mladosti, svoj talent pa je izpopolnjevala tudi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Do sedaj je na svoji domačiji pripravila že dve samostojni razstavi in s svojimi umetninami navdušila prav vse. Tokrat se je preizkusila v vlogi slikarske učiteljice in ta ji je prav dobro pristajala. Udeležence delavnice je seznanila z osnovami slikanja z barvami na vodni osnovi, pri iskanju idej za slike pa jim je pustila proste roke. Moj kraj je namreč v očeh vsakega posameznika drugačen, le njegov – nekdo lepoto kraja vidi v čudoviti pokrajini in rastlinah, nekdo v živalih, spet drugi v podobah ljudi ali v domačih, že kar obrednih dogodkih, kot je pečenje krompirja. Gospa Jakopič je svojim slikarjem svetovala, kako naj barve mešajo in jih nanašajo, da bodo na platnu zares postale odsev resničnega sveta. Poleg tega jih je urila tudi v vztrajnosti, saj tisto, kar je narejeno hitro, ni nujno tudi najbolje, prava umetnina pa je tista prava prav zaradi detajlov in drobnih popravkov, za katere si je treba vzeti čas.

Likovna delavnica, na kateri so se prepletale različne generacije in med seboj sodelovale, je uspela odlično, z njo pa so bili zadovoljni tako udeleženci kot tudi slikarka Pavla Jakopič. Mali in veliki mojstri so svoje umetnine lahko naslednji teden občudovali tudi na razstavi v ambruškem kulturnem domu. Zares so posebne, misel mojega kraja pa na njih zaživi prav zaradi barv, ki morajo biti, kot je poudarjala gospa Jakopič, pomešane med seboj. Le njihov preplet, ki je vselej malo drugačen, lahko namreč ujame nešteto odtenkov sveta, v katerem živimo.

Špela Zupančič, KD Ambrus


Objavil: , dne: 12.06.2017
15-letnica MePZ
Kako se ljubezen in prijateljstvo že 15 let prepletata s prepevanjem Mešanega pevskega zbora Ambrus

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Ambrus v letošnjem letu praznujejo 15. obletnico delovanja. Svoj jubilej so ovekovečili v soboto, 13. maja, ko so v dvorani domačega kulturnega doma pripravili prisrčen koncert s pomenljivim naslovom Ljubezen, pesem, prijateljstvo.

MePZ Ambrus, ki je bil ustanovljen leta 2002, je sprva vodil Ciril Hočevar, zadnja leta pa uspešno deluje pod vodstvom Monike Hočevar. 28 pevk in pevcev s svojim prepevanjem lepša številne prireditve v Ambrusu in širše, v domači župniji pa redno bogati tudi bogoslužje. Pevce združujeta ljubezen do glasbe in medsebojno prijateljstvo, oboje pa je moč čutiti v pesmih, ki jih z veseljem podarjajo drugim. Tako je bilo tudi na njihovem koncertu, ko so se odeli v slavnostno črno s pridihom barve ljubezni in med poslušalce ponesli šopek pesmi, ki so zboru najbolj pri srcu. Predstavili so se z nežnimi, na trenutke otožnimi, a vendar izredno lepimi napevi o vseh naših ljubeznih, željah in spominih. Koncert, poln pesmi, ki s svojo milino pobožajo človekovo dušo, je poseben pečat dobil tudi s tem, ko so na odru nastopile tri majhne deklice – hčerke ambruških pevk. S tem zgovornim dejanjem je bilo jasno pokazano, da srčno odpeta pesem s svojo sporočilnostjo povezuje vse ljudi, od najmlajših do najstarejših in najbolj zrelih. Pevci seveda niso pozabili na udarnejše in živahnejše melodije, saj so tudi člani zbora takšni – veseli in polni življenja. Dokaz za to so bile vsekakor domiselne napovedi posameznih pesmi, še posebej pa prihod Ambrušanom že domače lokalne ženice, v vlogi katere nastopa ena od pevk mešanega zbora, Polona Hrovat, ki zna občinstvo vselej spraviti v dobro voljo. Vsestranska Polona, idejno srce celotnega koncerta, je pripravila tudi povezovalna besedila h koncertu, v vlogi voditeljice večera pa se je odlično znašla Teja Bavdek. Za tehnično brezhiben potek čudovitega dogodka sta poskrbela Blaž in Jan Hrovat.Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 12.06.2017