• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Likovna razstava 2021


Objavil: Matej, dne: 19.10.2021
Večer pod kozolcem
Turistično in Kulturno društvo Ambrus sta tudi letos organizirala tradicionalni Večer pod kozolcem. Dogodek je potekal 25. septembra, na igrišču v Ambrusu in je bil priložnost za srečanje ljubiteljev kulture. 

Večer smo pričeli nekoliko drugače kot po navadi. Namesto ličkanja koruze smo se preizkusili v izdelovanju zobotrebcev. Ob 19h smo se zbrali ob ognju in sprva prisluhnili domačinu Tonetu Hrovatu, ki nam je predstavil to staro obrt. Vse nas pa so že čakale tanke letvice, ki jih je bilo potrebno na obeh straneh obrezati. Najbolj zagnani obiskovalci so si takoj zavihali rokave, poprijeli za rzk, nožek za obrezovanje zobotrebcev, in se lotili dela. To je hitro minilo, saj sta ga tako kot nekoč spremljala dobra volja in pripovedovanje zgodb. 

 V nadaljevanju Večera pod kozolcem je sledil pogovor s kulturno ustvarjalko ter učiteljico slovenščine in geografije Natašo Rebec Lukšič. Gospa Rebec Lukšič je avtorica mnogih veznih tekstov in pesmi ter je obenem urednica šolskega časopisa Deteljica. Lani pa je v svojo zbirko literarnih del dodala še svoj čisto prvi roman. Pogovor z gostjo, ki sta ga vodili članici KD Ambrus, Maša Žnidaršič in Tanja Škufca, je bil izredno zanimiv. Gostja nam je povedala nekaj o samih začetkih svojega literarnega ustvarjanja in ustvarjanja na splošno. Posebno pozornost pa smo v tem večeru namenili literarnemu prvencu Ljubezen na tehtnici. Izšel je lani novembra in govori o življenjskih stiskah dveh najstnikov. Ob pogovoru smo od avtorice, gospe Rebec Lukšič, izvedeli veliko zanimivosti o nastajanju romana, njegovih glavnih junakih in o sporočilu romana. Med pogovorom pa smo prisluhnili še zvoku harmonike, na katero nam je izvrstno zaigral Benjamin Miklič. Pogovor smo zaključili s pogledom v prihodnost. Gospa Rebec Lukšič nam je zaupala, da je njeno naslednje delo že v nastajanju in da ima še veliko ustvarjalnih idej. Večer pod kozolcem nas vsako leto znova združuje v kulturi. Tako je bilo tudi letos, ko smo spoznali stare običaje in se sprehodili po literarnih poteh. Kultura nas spremlja na vsakem koraku, le za hip se moramo ustaviti, pa jo bomo videli. Že samo pristen, kulturen nasmeh lahko nekomu polepša dan, naša tehtnica pa se, kot pravi spremna beseda romana, »prevesi v dobro, boljše in najboljše.« Tanja Škufca, KD Ambrus

Objavil: Matej, dne: 19.10.2021
11. Otroški EX-Tempora keramike Ambrus 2021
Razpis 
 11. OTROŠKEGA EX-TEMPORA KERAMIKE AMBRUS 2021
 z naslovom »Med dvema stoloma« 

KDAJ: I. del: sobota, 18. september 2021, od 09. do 12. ure in
 II. del: nedelja, 19. september 2021, od 09. do 12. ure 

KJE: Kulturni dom Ambrus, Likovna učilnica, 1303 Zagradec 

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: Na projektu lahko sodelujejo otroci od 7. do 18. leta starosti iz vse Slovenije. Število udeležencev je omejeno na 16 zaradi izpolnjevanja navodil NIJZ. Za udeležbo na delavnici bo potrebno izpolnjevati vse pogoje NIJZ, ki bodo veljavni v času izvedbe delavnice. Po elektronski prijavi boste vsi udeleženci obveščeni o aktualnih epidemioloških NIJZ pogojih sodelovanja in udeležbe. 

OBRAZLOŽITEV TEME: Ker je letošnje leto posvečeno Josipu Jurčiču, smo za tematiko izbrali roman "Med dvema stoloma". Na I. delu bomo bomo pripravili vse dele, ki so potrebni, da bomo na II. delu našega srečanja vse te dele sestavili v skulpturo stola. Vsa dela bodo v letu 2022 postavljena na trajno razstavo na prostem v Parku kulture v Ambrusu.

PRIJAVNINA: Prispevek na posameznika za udeležbo na EX-temporu keramike je 10,00 EUR. Plačilo je možno: - na račun društva: KD Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, T.R. 02041-0013578059 NLB Ivančna Gorica, , sklic: EX-tempore 2021 ali - ob samem prihodu na EX-tempore. 

LIKOVNI MATERIAL IN IZVEDBA: Vse bomo delali ročno. Uporabili bomo glino in orodje za oblikovanje. 

ZAGOTOVITEV POGOJEV ZA DELO: Organizator EX-tempora zagotovi potreben material in vse delovne pripomočke, mentorje ter organizacijo razstave. Prav tako organizator zagotovi izvedbo izobraževanja v skladu z vsemi pogoji NIJZ. Udeleženci poskrbijo za primerno obleko, zaščito in prevoz ter vse aktualne epidemiološke pogoje NIJZ, ki bodo v veljavi za posameznikovo udeležbo na delavnici. 

STROKOVNO VODSTVO: Marjeta Baša – samostojna kulturna delavka PRIJAVE: marjeta.basa@gmail.com ali na GSM: 041/938558, najkasneje do četrtka, 16. septembra 2021.

Razpis, program in prijavnica se nahajajo v priponki.

Objavil: Matej, dne: 12.09.2021
VELIKA PLANINA 2021
Prijazno povabljeni na koncert Moškega pevskega zbora Ambrus, ki ga letos
zopet pripravljamo v idiličnem naravnem prostoru Velike planine pred
»Parlamentom«. Koncert bo v soboto, 24. 7. 2021 ob 20. uri.
Program:
1. Domača hiša / L. Hafner ; V. Kos
2. Moj dom / Iztok Štrucelj
3. O Triglav, moj dom / Slavin ; J. Aljaž,
4. S triglavskega veter / zapisal T. Tozon
5. Vsaki dan (Te, te, te …) / slovenska ljudska ; prir. Hrabroslav Volarič
6. Moj deklič (Jaz pa vem, kako …) / Ivan Albreht ; Peter Jereb
7. Je vpihnila luč / narodna s Krasa ; harm. Oskar Dev
8. Tam na vrtu / Fran Albreht ; Radovan Gobec
9. N prižigaj luči / L. Slak ; prir. za moški zbor Venčeslav Zadravec
10. Vasovalec (Jaz pa vem, da ti si moja) / J. E. Polak ; Josip Verbič
11. Žabe / Josip Stritar ; Vinko Vodopivec
12. Ko ob večerih sem prepeval / L. Slak ; prir. Nina Zajc

Prav tako lahko prisluhnete našemu petju pri maši na Veliki planini v nedeljo, 25. 7. 2021 ob 13. uri, kjer bomo sodelovali pri maši, ki jo bo daroval novomašnik župnije Stranje g. Boštjan Dolinšek.

Objavil: Matej, dne: 24.07.2021
Poletne delavnice in varstvo za otroke
Mladinska skupina Kulturnega društva Ambrus letos zopet pripravlja Poletne delavnice in varstvo za otroke. Potekale bodo v tednu med 12. in 17. julijem, in sicer v dveh terminih po tri dni: od ponedeljka do srede (12.–14. 7.) in od četrtka do sobote (15.–17. 7.). Projekt se bo odvijal v Ambrusu (večinoma na igrišču ob šoli, v okolici kulturnega doma in na Štˈcnarjevem ranču). Namenjen je otrokom od 4. do 14. leta starosti. Vsak otrok se lahko udeleži delavnic v enem terminu.

Ustvarjanje, ples, petje, igranje, druženje s prijatelji ... Vse to in še več nas čaka na Poletnih delavnicah. Upamo, da se nam pridružite. J Delavnice se bodo pričele ob 8.30 z jutranjo telovadbo in končale ob 15.00. Pred delavnicami in po njih bo organizirano tudi varstvo za otroke, ki ga potrebujejo. Otroci bodo vsak dan dobili malico in kosilo, udeleženci jutranjega varstva pa tudi zajtrk. Delavnice so brezplačne, dobrodošli so prostovoljni prispevki.

Projekt bomo izvedli ob upoštevanju ukrepov in priporočil NIJZ-ja za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Vse dejavnosti bomo poskušali izpeljati na prostem (v primeru dežja bodo potekale v kulturnem domu). 

Otroke lahko prijavite tako, da natisnete prijavnico, ki jo najdete na spletni strani KD Ambrus (http://www.kd-ambrus.si), jo izpolnite, skenirate ali fotografirate in jo pošljete na elektronski naslov poletne.delavnice.ambrus@gmail.com. Prijave zbiramo do 5. julija, vendar s prijavami ne odlašajte, saj bomo v vsakem terminu sprejeli največ 30 otrok. Za dodatne informacije lahko kontaktirate Tejo Bavdek na telefonsko številko 041 808 739.

Se vidimo! J  

Objavil: Matej, dne: 16.06.2021